De officier van justitie heeft de mogelijkheid u een straf op te leggen zonder dat daar een rechter aan te pas komt. Dit geldt niet voor alle strafbare feiten, maar wel voor de meest voorkomende feiten. De mogelijkheid zelfstandig een straf op te leggen heeft de officier van justitie ook bij het overtreden van de Wegenverkeerswet. In de meeste gevallen zal een snelheidsovertreding of het rijden onder invloed van alcohol worden afgedaan op een OM-zitting met de officier van justitie. Bij de wat lichtere feiten (snelheidsovertredingen < 50 km/u zonder recidive of een alcoholgehalte onder de invorderingsgrens) zal de officier van justitie simpelweg een geldboete in de vorm van een strafbeschikking aan u toezenden, maar als het om zwaardere feiten gaat (of om recidive), waarbij de officier van justitie bijvoorbeeld een rijontzegging wil opleggen voor een snelheidsovertreding of rijden onder invloed, zal de officier van justitie in de meeste gevallen een OM-zitting organiseren.
U ontvangt dan een uitnodiging om te verschijnen bij de officier van justitie. Het is een soort zitting, maar dan zonder rechter. Het is een gesprek met de officier van justitie. Het is belangrijk dat u zich op een OM-zitting laat bijstaan door een gespecialiseerde advocaat die voldoende tegengewicht kan bieden aan de officier van justitie en uw belangen kan bepleiten. Dat is vooral van belang wanneer het om het rijbewijs gaat, zoals bij een OM-zitting vaak het geval is. U kunt ons benaderen via het aanmeldingsformulier om u hierin bij te staan.
Verschijnen op OM-zitting
U bent niet verplicht om op de OM-zitting te verschijnen. Als u niet verschijnt, kan de officier van justitie geen strafvoorstel doen. De officier van justitie kan u ook niet ‘bij verstek’ (dus zonder uw aanwezigheid) een straf opleggen. Dat kan alleen de rechter.
Wanneer u niet op de OM-zitting verschijnt, zal de officier van justitie u dagvaarden om bij de rechter te verschijnen. In veel gevallen kan een advocaat ook namens u naar de OM-zitting gaan. U hoeft hier dan niet bij aanwezig te zijn.
Wat voor straffen kunnen er worden opgelegd bij een OM-zitting?
Indien u uitgenodigd wordt om te verschijnen bij een OM-zitting, is dat meestal omdat de officier van justitie van plan is een forse straf te gaan opleggen. De hoofdstraffen die de officier van justitie op een OM-zitting kan opleggen zijn een geldboete en een taakstraf. Daarnaast kan de officier van justitie op een OM-zitting een ontzegging van de rijbevoegdheid (rijontzegging) opleggen voor maximaal 6 maanden. De officier van justitie is verplicht om u op een OM-zitting te horen voordat hij een rijontzegging mag opleggen. Dat staat zo in de wet. Onze advocaten kunnen er in veel gevallen voor zorgen dat de rijontzegging beperkt wordt of helemaal achterwege blijft. De officier van justitie kan verder op een OM-zitting bepalen dat u een schadevergoeding moet betalen aan het slachtoffer of dat aan u een gedragsaanwijzing wordt opgelegd, maar dat speelt vaak niet bij een OM-zitting rijden onder invloed of een OM-zitting snelheidsovertreding.
Voor u is het verder nog van belang te weten dat de officier van justitie geen gevangenisstraf of hechtenis kan opleggen. Dat kan alleen de rechter. De officier van justitie kan ook geen voorwaardelijke straffen opleggen. Ook dat kan alleen de rechter.
Hoe verloopt een OM-zitting?
Een OM-zitting vanwege rijden onder invloed of een snelheidsovertreding is eigenlijk een gesprek met de officier van justitie over wat er is gebeurd. De reden dat de OM-zitting plaatsvindt, is dat de officier van justitie van plan is een straf aan u op te leggen. Op de OM-zitting kunt u uw verhaal doen en uitleggen waarom uw rijbewijs belangrijk voor u is. Onze advocaten kunnen hierbij helpen. De OM-zitting eindigt in de meeste gevallen met een strafvoorstel van de officier van justitie. U kunt hiermee akkoord gaan, maar dat bent u niet verplicht. De officier van justitie kan ook besluiten een strafzaak te seponeren, bijvoorbeeld omdat het feit niet kan worden bewezen. Dat komt bij verkeersovertredingen in de praktijk niet vaak voor.
Meer over straf(voorstel) en het accepteren/weigeren
Indien u akkoord gaat met de door de officier van justitie opgelegde straf, moet u hieraan voldoen. Als u dat doet, is de zaak klaar en hoeft u niet naar de rechter. Er volgt wel een aantekening op uw justitiële documentatie (strafblad). Het is dus niet zo dat u geen strafblad krijgt als u akkoord gaat met het strafvoorstel op een OM-zitting. Een aantekening in de justitiële documentatie (het strafblad) kan (in de toekomst) vervelende gevolgen hebben voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Als u niet akkoord gaat met het strafvoorstel, zal de officier van justitie u dagvaarden om bij de rechter te verschijnen. De rechter kan minder zwaar straffen dan het strafvoorstel van de officier van justitie, maar dat is zeker geen garantie. De rechter kan ook een stuk zwaarder straffen. Soms is het verstandig om akkoord te gaan met een strafvoorstel, maar soms is dat ook niet het geval. Een advocaat kan u hierbij helpen en u hierin adviseren. Het is in ieder geval voor u belangrijk om te weten dat u niet verplicht bent om akkoord te gaan met het strafvoorstel van de officier van justitie. Zeker wanneer er geen bewijs is of er juridische verweren gevoerd kunnen worden, is het niet verstandig akkoord te gaan met een strafvoorstel van de officier van justitie. Onze OM-zitting advocaten kunnen aansturen op een sepot, maar als de officier van justitie daar niet in wil meegaan, zal de rechter moeten beslissen.
Wanneer u akkoord bent gegaan met het strafvoorstel van de officier van justitie (de strafbeschikking), maar u zich later bedenkt, kunt u nog binnen 14 dagen verzet instellen tegen de strafbeschikking. Dit geldt niet wanneer u de strafbeschikking op de OM-zitting, in het bijzijn van uw advocaat, hebt ondertekend, maar dat gebeurt meestal niet bij een OM-zitting rijden onder invloed of een OM-zitting snelheidsovertreding.